De teelt van Alstroemeria is, vergeleken met veel andere gewassen, een duurzame teelt. En als het aan kwekerij Together2Grow ligt, produceren ze over drie jaar 35 miljoen zo goed als biologische Alstroemeria en Charmelia®.

Alstroemeria heeft weinig warmte nodig, en planten geven gemiddeld ongeveer 4 – 5 jaar lang bloemen. In die periode wordt er een waar ecosysteem ontwikkeld, waardoor er bijna geen chemische bestrijding meer nodig is. “Er is hier laatst een bioloog in de kas geweest die hier een vlieg had gevonden, die in Nederland bijna niet meer voorkomt. Heel fijn beestje, want hij houdt van tripsen, en wij niet!” aldus Fedor van Veen, één van de eigenaren van Together2Grow.

Snelle ontwikkeling
Fedor vertelt: “28 jaar geleden stopte ik met trosanjers telen. Ik zocht een product wat paste in onze kas en kwam uit bij Alstroemeria. En daar heb ik geen moment spijt van gehad! Het is een product wat nog volop in ontwikkeling is, en dat is als kweker en ondernemer natuurlijk leuk. Elk jaar maken we grote stappen: de veredeling in verbeterde rassen, en wij als kweker leren elke week weer meer over hoe we de teelt efficiënter, beter en milieuvriendelijker kunnen maken.

In 2014 begonnen we met de teelt van Charmelia®, die qua bloemvorm echt heel anders is dan de Alstroemeria. Hij heeft een beter vaasleven en bedient een andere markt. Zo’n nieuwe bloem telen is echt pionieren, dat is leuk!”

Feiten
Together2Grow bestaat uit 4 kwekerijen: één in Ethiopië, en drie in het Westland, alwaar ze jaarlijks ongeveer 30 miljoen stelen Alstroemeria en Charmelia® telen. De meeste bloemen gaan naar groothandel. Vanuit Ethiopië wordt juist weer veel aan de supermarkt ketens beleverd. Together2Grow claimt de klantvriendelijkste en meest betrouwbare Alstroemeria en Charmelia® teler te zijn.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang 8x per jaar inspiratie, tips, fotografie en meer…