Er was eens een kweker in het Westland die op zoek was naar een nieuw product om te telen. Anjers, die kende hij al. Dat vond hij saai. Cactussen dan? Te stekelig.. hij zocht een bijzonder product, iets nieuws.. iets kleurrijks.. Celosia, Eureka!

We zijn inmiddels meer dan 25 jaar verder. En vader Ard Ammerlaan loopt nog steeds rond op het bedrijf, maar nu als adviseur. Apentrots is hij op zijn opvolgers Gertjan en Jeffrey, die ondertussen meer dan 4 miljoen celosia planten per jaar maken.

Lekker gek
“Celosia past bij ons karakter, een beetje eigenwijs, opvallend en uitbundig.” aldus mede eigenaar Gertjan Sosef. “Als het seizoen weer begint trek ik gerust een paars pak aan. Dan verzinnen we een leuke actie, waardoor we even de aandacht op ons vestigen.” Zo pitste ze laatst het product celosia Reef met een filmpje waarin ze in zwembroek en duikbril in de kas ‘zwommen.’ Hiermee moesten stemmen gewonnen worden, en dat lukte. De Glazen Tulip Award werd afgelopen najaar aan Amerlaan Sosef uitgereikt.

Teelt
Gertjan: “Ik zou geen andere teelt willen dan celosia in het voorjaar en de zomer. We kunnen hier echt onze creativiteit in kwijt. Door te spelen met licht en warmte krijg je bijvoorbeeld weer een heel andere plant, dat kan wel eens verassend leuk uitpakken.”
“Kijk nou, dit is toch prachtig?” zegt hij, wijzend naar Celosia Wild. “Dit hebben we samen met Royal Van Zanten ontwikkeld. We zagen wel markt in een wat wildere groei voor een plant. Mooi voor iemand die niet houdt van een aangeharkt tuintje, maar liever een weelderige bostuin wilt. Omdat we deze plant lekker mogen laten gaan, hoeven we niet zoveel in te grijpen, en dus wordt de teelt ook nog eens milieuvriendelijker.”

 

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang 8x per jaar inspiratie, tips, fotografie en meer…