Terug

75 jaar passie voor Freesia, beloond met Goemans Trophy voor Royal Van Zanten

23 apr 2021

Het is alweer 75 jaar geleden dat Royal Van Zanten begon met het veredelen van Freesia. Het veredelingsprogramma kende in de loop der jaren veel successen en hoogtepunten. Dit jaar is het nog eens dubbel feest: naast het jubileum ’75 jaar Freesia’ wint Freesia Vivre™ ook nog eens de Goemans Trophy, die deze week werd uitgereikt bij Van den Bos Flowerbulbs. De winst onderstreept de dagelijkse passie van Royal Van Zanten voor Freesia.

Freesia Vivre™ wint Goemans Trophy
De Goemans Trophy vertegenwoordigt al onze inspanning en de passie waar wij al 75 jaar dagelijks aan werken. De witte dubbelbloemige Freesia ‘Vivre™ is bestemd voor een groot segment en zorgt voor een goede productie. Deze nieuwkomer is gelijkmatig en effectief te telen. Het is een heel stabiel soort voor de toekomst met een hoge consumentenwaarde. De bloem is houdbaar tot wel 14 dagen op de vaas. Freesia Vivre™ is 3 weken sneller dan gangbare soorten, heeft gelijkmatige en zware takken en zal naar verwachting ook voor warmere gebieden geschikt zijn. Freesia Vivre™ is exclusief verkrijgbaar bij Van den Bos Flowerbulbs, een bedrijf dat continu een belangrijke bijdrage levert aan de vermeerdering en ontwikkeling van Freesia. Deze exclusieve samenwerking met Van den Bos Flowerbulbs zorgt al jaren voor een optimale kruisbestuiving.


Wil van Aert: Teamleider Veredeling neemt de Trophy in ontvangst.

Freesia-hoogtepunten in de geschiedenis
In 1768 maakt de botanicus Bürman de eerste beschrijving van Freesia. Na de oorlog in 1946 wordt er begonnen met het veredelen van Freesia bij Royal Van Zanten, waarbij in 1962 de eerste dubbele Freesia Fantasy® wordt geïntroduceerd. De periode daarna staat in het teken van virusvrije rassen. Ook op productiegebied staat de tuinbouw niet stil en zien we in de jaren 80 de toetreding van assimilatiebelichting, die zijn effect heeft op Freesia. De opvolgende jaren worden rassen ontwikkeld met een lang vaasleven en snelle groei, waaronder de ‘Rapid® serie’.

De afgelopen 25 jaar
De afgelopen 25 jaar zijn er enorme sprongen gemaakt door de combinatie van innovatieve productietechnieken en veredelingsprogramma’s. Bij Royal Van Zanten worden tijdens deze periode bekende rassen ontwikkeld, waaronder Soleil®, Belleville® en Essence®. Ook de ontwikkeling van warmtetolerante rassen stond niet stil, met als resultaat de Beach® Serie die ook voor dit moment geschikt is voor trekteelt. De afgelopen 10 jaren kenmerken zich door deze ontwikkeling, waarbij volledig gesloten en duurzaam geteeld wordt. Deze manier van telen zal naar verwachting zorgen voor volledige stuurbaarheid. We zien binnen deze vorm geen verschil meer in voor- en najaarsteelt en Freesia met blad zal zijn intrede doen. Naast deze nieuwe ontwikkelingen wordt er continu geïnvesteerd in kasteelt, waarvan een mooi voorbeeld de nieuwe dubbele witte Freesia Vivre™ is.

Meer Nieuws