De lelie is misschien wel de meest diverse bloem die er bestaat. Je treft lelies aan in verschillende bloemgrootte, kleuren, van niet geurend tot (sterk) geurend, enkele bloemen, dubbele bloemen. Ga zo maar door. Al deze verschillende lelies zijn in te delen in verschillende typen, zoals: Aziaat, Oriental, Trompet en Longiflorum. En dan natuurlijk alle kruisingen hiertussen. De gemene deler tussen al deze verschillende typen lelie is: het zijn allemaal ‘bolbloemen. Benieuwd wat nu precies de kenmerken van de verschillende groepen zijn? Hieronder zijn de meest bekende uiteen gezet.

Aziatische lelie: veel verschillende harde-, heldere kleuren en niet tot nauwelijks geurend. Dit zijn misschien wel de belangrijkste kenmerken van de Aziatische lelie. Daarnaast hebben ze een groot aantal knoppen. Een ander belangrijk kenmerk van de Aziaat is: de stand van de bloemen. Deze zijn rechtopstaand en kleiner dan bijvoorbeeld de Oriëntal. Als de bloem open is, dan is deze meestal plat -dit maakt ze ook gelijk minder gevoelig voor beschadigingen tijdens transport of bij verwerking van de bloem in bijvoorbeeld een arrangement-. In de teelt heeft de Aziaat wel veel licht nodig, in de wintermaanden wordt dit in Europa & de V.S. opgevangen door assimilatie verlichting. Wel is het een snelle groeier: na het planten van de bol is er binnen 80 dagen een lelie die geoogst kan worden.

Oriëntal lelie: een andere naam voor de Oriëntal lelie is: ‘Japanse lelie’. Oriëntal lelies zijn de meest verkochte lelies wereldwijd. De belangrijkste kenmerken zijn: grote & geurende bloemen, dit geeft ze tevens een luxe uitstraling. Deze bloemen zullen meestal opstaand bloeien. Net zoals de Aziaten, zijn de bloemen na openen vlak waarbij de uiteinden van de bloemblaadjes soms naar achteren wijzen. Qua kleur, zijn ze minder divers. Oriëntals zijn voornamelijk in witte, roze en rode tinten verkrijgbaar. Wel hebben ze een lange teeltperiode, tot 120 dagen en hebben ze minder licht nodig. Dit maakt ze gemakkelijk jaarrond te telen.

Bovenstaande beschrijving is een algemene beschrijving van de Oriëntal lelie. In ons (Royal Van Zanten) assortiment beschikken wij over Tourega, dit is een geurloze Oriëntal lelie. En over de Rapid Lily Line-up. Deze Rapid Lily Line-up bestaat uit 5 Oriëntal lelies met de trekduur van rond de 80 dagen. Dit levert voor de bloementeler grote voordelen op.

Longiflorum lelie: zijwaartse, grote lange geurende bloemen in de vorm van een kelk, de Longiflorum. Het meest kenmerkende is misschien de al eerder genoemde zijwaartse groei –tegenwoordig ook meer opwaarts- maar deze bloemen komen vanuit 1 punt. Wel is hierdoor de Longiflorum gevoeliger voor transport, dit omdat door de stand van de bloemen deze snel kunnen breken / beschadigen.

Trompet lelie: pure trompet lelies zie je eigenlijk weinig. Bij ons worden ze in de veredeling puur gebruikt om te kruisen met Oriëntals om te komen tot nieuwe OT hybriden. De belangrijkste kenmerken met de trompet zijn: hangend tot opstaande lange bloemen, die terug krult.

Longiflorum Aziaat (LA) lelie: als je een Longiflorum kruist met een Aziaat, dan krijg je de LA lelie. Meer kleuren dan bij de Longiflorum (die vooral in de kleur wit te krijgen is) & grotere bloemen dan bij de Aziaat. De kleuren zijn lichter en (iets) minder hard in vergelijk met de Aziatische lelie. De bloemen bloeien meestal licht kelkvormig en kunnen in de bloei zowel zijwaarts als opstaand zijn. De geur van de LA lelie is bijna verwaarloosbaar.

Oriëntal Trompet (OT) lelie: kruis je een Oriëntal met een Trompet, dan krijg je een OT lelie. Deze lelies zijn sterk geurend en in de meest uitlopende kleuren te verkrijgen. Denk aan geel, rood, roze, wit en ga zo maar door. De kweker van leliebollen kiezen vaker voor dit type OT lelie vanwege de goede bolgroei. In het algemeen hebben de OT hybriden minder bloemen per bolmaat*.

Longiflorum Oriëntal (LO) lelie: zoetere geur, grote bloemen die opstaand & zijwaarts kunnen staan? Dan heb je te maken met een kruising tussen een Longiflorum en een Oriëntal. Over het algemeen zijn ze wit, maar tegenwoordig ook beperkt in roze te krijgen. Nadeel voor de broeier: het is geen snelle groeier. Voordeel voor de consument: de LO heeft vaak een goed vaasleven.

Dubbele lelie: er zijn dubbelbloemige Aziaten maar de meeste dubbele lelies zijn ontstaan vanuit ‘mutanten’ van Oriëntal lelies. De dubbele Oriental lelie is een vrij nieuwe lelie voor de markt. Het kenmerkende van de dubbele lelie zijn natuurlijk het dubbele aantal bloemblaadjes. Zo hebben ze door het gevulde karakter soms wel het uiterlijk van een Lotus bloem. Doordat ze afstammen van de Oriental zijn de dubbele lelies niet geurloos, wel kan de sterkte van de geur variëren van licht tot sterk geurend. Een ander punt zijn de stuifmeeldraden. Door de dubbele bloemblaadjes zijn de meeldraden later in de bloei pas zichtbaar en soms nagenoeg onzichtbaar. De kleuren van de dubbele lelie zijn voornamelijk wit & roze.

*Bolmaat: er zijn verschillende bolmaten, zoals 18/20. Dit is de gemiddelde omtrek van de bol in cm? De kleinste leliebolmaat = 10/12 de grootste leliebolmaat= 24+
Als stelregel kun je nemen, hoe groter de bol des te meer bloemen aan de steel.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang 8x per jaar inspiratie, tips, fotografie en meer…