Terug

Royal Van Zanten versnelt en innoveert in Alstroemeria veredeling

31 mrt 2022

Mobiele teelttafels en hybride verlichting leveren meer efficiency, betere selectie en nóg meer betrouwbaarheid in kwaliteit. Na twee jaar van uitdenken, ontwerp en ontwikkeling, heeft Royal Van Zanten een volledig vernieuwd duurzaam systeem voor selectie in de veredeling van Alstroemeria in gebruik genomen. Mobiele, lage roltafels en hybride belichting met LED en Son-T zorgen voor ruimtebesparing, snellere bloei, nog beter betrouwbare kwaliteit en een besparing op schaarse arbeid. 

Geen afgekeurde planten meer verzorgen
Alstroemeriaveredeling vereist veel vakmanschap, tijd en ruimte. Zaailingen worden geplant, vormen een flinke rhizoom (wortelstok) en blijven dan een heel seizoen in de kas in de volle grond staan. Ook na de selectie, waarbij circa 95% van de zaailingen wordt afgekeurd, vraagt elke plant zorg, licht en ruimte. De goed verzorgde, maar afgekeurde planten belanden aan het einde van het seizoen op de afvalhoop.

“Dat proces schreeuwde al een poosje om vernieuwing,” vertelt Dave Geerlings, Alstroemeria veredelaar bij Royal Van Zanten, “in 2020 zijn we daarom gestart met een vernieuwingsproject. Roltafels en de bijbehorende systemen voor de Alstroemeriateelt en veredeling zijn op maat ontwikkeld door ons team in samenwerking met de leveranciers.”


Winst in tijd en ruimte
Met het nieuwe teelt- en selectiesysteem maakt Royal Van Zanten een grote verbeterslag in het selectieproces. “We boeken winst in tijd en ruimte” vertelt Dave. “De afgekeurde planten gaan direct weg, waardoor we met veel minder ruimte toekunnen. Daarnaast nemen de nieuwe roltafels minder ruimte in dan de reguliere teeltbedden, terwijl er meer planten op passen. Dat komt enerzijds omdat ze alleen de kleine planten huisvesten, anderzijds omdat tussen de roltafels veel minder ruimte nodig is voor looppaden. Dubbele winst dus.”

Een vernieuwd en duurzaam lichtrecept
Ook het lichtsysteem is vernieuwd. Dat draagt bij aan de efficiencyslag en zorgt voor een betere aansluiting op de markt. De combinatie van duurzame Led en Son-T belichting zorgt voor snellere bloei, waardoor eerder en beter kan worden geselecteerd.


De zaailingen die door de eerste tafel-selectie komen, worden in de volle grond gepoot voor de tweede selectie. Ook daar wordt het nieuwe lichtrecept toegepast. Door deze vernieuwing groeien geselecteerde planten op in omstandigheden die vergelijkbaar zijn met de situatie bij topkwekers. Dat geeft onze klanten nóg meer zekerheid over de kwaliteit en duurzame eigenschappen van onze rassen. #wecaresoweact

Meer Nieuws