Terug

Lilies of Life: het hele jaar door lente

5 mrt 2019

Markt – Diversiteit – Duurzaamheid – Familie. 4 kernwoorden die het bedrijf Lilies of Life in Rijnsburg het best omschrijven. Door Lilies of Life worden jaarlijks 9 miljoen LA Lelies gebroeid, hierbij staat de bloemist centraal. Gerben Ravensbergen -1 van de mede-eigenaren van Lilies of Life- geeft een kijkje in het bedrijf en vertelt over hun visie, uitdagingen en kansen.

Duurzaamheid. Al 4 eeuwen is de huidige Bollenstreek – tussen Haarlem en Leiden- het centrum van de bloembollen. Een druk bevolkt stuk Nederland, waar het scholings -en gezondheidsniveau prima is. Wellicht zegt dit al genoeg over de duurzaamheid van de sector.

Fair Trade. Onze lelies symboliseren onze passie voor het leven. Met hun kleur, kracht en het onverwachte benadrukken ze de speciale momenten in het leven. Dat houdt ook in dat wij, ons bedrijf en onze ‘Lilies of Life’ staan voor deze passie voor het leven. Wij noemen dat ‘Fair Trade.’ Niet van het label maar letterlijk van eerlijk handelen.

Milieuvriendelijke teelt. De leliebol heeft helaas niet het beste imago als het om milieuvriendelijke teelt gaat. Ik denk niet dat dit helemaal terecht is, maar we hebben het ‘beeld’ tegen. Op het gebied van de bollenteelt in Nederland worden grote stappen gemaakt. Samen met onze leveranciers van bollen zoeken we ook hier naar verbeteringen. Het middelengebruik in de leliebollenteelt is bijvoorbeeld de grootste daler van alle buitenteelten! Wat ook leuk is om te melden, is dat we dit jaar als eerste leliebroeierij aan de slag gaan met milieukeur bollen.

Grond. Wij doen zo’n 5 rondes per jaar, dus minimaal 5 maal planten en 5 maal oogsten en dat al 30 jaar lang. Ondanks dat wij de grond intensief gebruiken, planten wij telkens weer in dezelfde volle grond. Deze grond wordt niet gestoomd of met bestrijdingsmiddelen bewerkt. Wat wij wel hebben gedaan is: zelf een goede stabiele leliebollen grond -ook wel ‘Geestgrond’- gecreëerd. Deze bestaat onder andere uit: zeezand, bio-meststoffen en oude lelie- en tulpengrond. We houden continu de goede en slechte schimmels in balans en gaan het woekeren van schimmels tegen. En we hebben geen uitgeputte grond, sterker nog de grond wordt alleen maar beter. Mijn motto is dan ook: ‘Als je goed bent voor je grond, is de grond goed voor jou’. Een meer biologische lelieteelt is zeker mogelijk en het hoeft ook zeker geen afbreuk te doen aan het eind product, maar het heeft veel aandacht nodig van de teler.

Stichting red een legkip. Hoe om te gaan met onkruid? Dat was een probleem dat we ook op een milieu vriendelijke manier wilde aanpakken. Al snel kwamen we uit op de meest natuurlijke manier: kippen! We hebben nu een ca. 50 kippen rondlopen die deels uit legindustrie komen. Het enige onkruidprobleem dat hier nog niet mee is opgelost is de brandnetel…

Energie. De lente is het beste klimaat om Lelies te broeien. Dit is de reden dat we dit klimaat simuleren in de kas. Het is bij ons dus het hele jaar door lente. Wel betekent dit dat er veel licht wordt gebruikt. Veel licht betekent natuurlijk elektra. Het verbruik verminderen is eigenlijk niet mogelijk, ‘vergroenen’ natuurlijk wel. De energie die we gebruiken is daarom grotendeels ‘groene energie’.

Markt. We telen uiteindelijk Lelies voor de consument, die er lang van wil genieten. Maar natuurlijk ook voor de bloemist, deze moet er mooie arrangementen mee kunnen én willen maken. Een bloemist wil een divers bloemen aanbod aan zijn klant bieden. Hij wil zich onderscheiden van zijn collega. Daarnaast is de stijl van boeketten en arrangementen erg veranderd. Het ‘veldboeket’ is de stijl die over de toonbank gaat. Waarbij 1 steel Lelie het verschil kan maken. Het is ook belangrijk dat we weten wat er speelt in de markt. Zoals de boven omschreven trend verandering: van korenschoof naar veldboeket.

Digitalisering. Sinds onze productie rechtstreeks gekoppeld is aan de webshop van onze handelsklanten, kunnen we veel beter zien waar onze Lelies naartoe gaan én wat de uiteindelijke consument wil.

Samenwerking. Op dit moment worden er 3 Royal Van Zanten Lelie cultivars door ons gebroeid: Sunderland, Cavalia en Blackstone. Op deze manier is er dus samenwerking. Ook bezoekt Van Zanten met enige regelmaat ons bedrijf, soms met telers uit andere delen van de wereld, om zo te laten zien hoe het er bij ons aan toe gaat.

Passie. Mijn passie zit ‘m toch wel echt in de bijzondere lelies te ontdekken en te broeien die dan weer gevraagd worden in de markt. En toch ook echt wel het verduurzamen van de productie en het oplossen én aanpakken van problemen door de oorzaak van het probleem aan te pakken.

Meer Nieuws